zaterdag 29 maart 2008

Koopjes in Gemert

Vandaag met de C6 en samen Alexandre naar de A-Markt in Gemert (NL) gereden. Is net boven Eindhoven en een dik uur rijden. De GPS stuurt ons een beetje door Eindhoven en we tateren er zodanig op los dat ik het te laat vaststel. Dan maar een stukje ring en veel langzamer wegens snelheidsbeperkingen en verkeerslichten. Op de snelweg heben we een rode geit ingehaald. "Die zal nog voor ons aankomen". Eénmaal in Gemert wandelen we de laatste 100 meter. En daar komt de rode geit aangereden !

Best gezellig daar in Gemert. Niet te groot en het is droog. maar wel veel wind. Het eerste dat we tegenkomen zijn vloerplaathersteldelen. Hadden we in da auto nog over gepraat. Dat een gewoon vlakstuk niet zomaar mag en dus best gevormde stukken in komen



Die twee gaan samen voor 20 euro in mijn koffer. Best goed want kost bij MCC 22 per stuk !

Zo sprokkelen we nog leuke dingen bij elkaar. Een vragbaak voor Ludo aan 5 euro. Een rechter zijspiegel. Volgens mij te duur aan 15 euro... Bij Jaak Moenen een mooie Amperemeter voor 5 euro en 4 gele lampen aan 2 euro stuk. Wat verder twee messen en een trekhoog voor de veerpotten. Goed voor in de reserve bak op reis. Samen 3€50. Een binnenverlichting aan 5 euro. En dan een zeer mooie Michelin sleutelhanger en een Michelin rolmeter. De meter rolt van onder de arm. Voor niets nodig maar de twee stuks voor 10 euro is een koopje.




En dan loop ik nog een zeldzaam stuk tegen het lijf. Een luchtfilter met oliebad van het type P.O. (Pays d'outre-mer). Ideaal om zand en stof uit de luchtte halen. Werd ook gemonteedr op de beroemde 2cv 4x4 Sahara. Dat moet ik hebben. Man vraagt honderd en ik krijg hem voor 90 euro. Is wat geld maar toch denk ik dat het een koopje is. Hoeveel zou dat kosten op eBay ?



Is bedoeld voor oude type olievulpijp en carburator. Maar ik pas daar wel een mouw aan. Of ik plaats hem in de 55-er ! Op de parking staat een auto met zelfbouw PO-filter....



André, een belg die daar altijd staat verkoopt een "heel lot 2cv stukken" in één doos. En dat voor 10 euro. Ik heb wel interesse in de km-teller. Is van een Morris denkt ie. Verder zie ik nog wat nuttige stukken in de doos en hoe meer ik er in grabbel, hoe meer anderen ook interesse hebben. Dus ik haal snel een briefje van 10 boven en laat de doos opzij zetten. Leuke schattenjacht, ook al zijn niet alle stukken 2cv.



Nog verder vind ik dit voor de som van 10 euro. (En later voor 7.50 maar dat is dan te laat). Het zijn twee handvatjes die op sommige duitsemodellen werden gemonteerd links en rechts van de voorruit. Daar kon je jezelf dan vasthouden als de baan wat hobbelig is. Zal wel een plaatsje vinden in de raid-wagen.




In het terugrijden doe ik nog een ommetje. Op marktplaats.nl heb ik een trekhaak gekocht. Lijkt lij nuttig voor in geval van. Mocht ik hebben voor 20 euro.



De eigenaar neemt ons mee in zijn garage. Staat een prachtige rode eend met 25.000 km ! Heeft jaren op hem gewacht toen hij in het buitelmand was. Wanneer hij ons oprechte complimenten hoort mogen we naar een tweede garage. Daar staat een 2cv cabrio van het type Hofmann. Maar het is een franse kit die hij zelf in elkaar heeft gestoken. Mooi gedaan.



Hij laat ons begrijpen dat hij die cabrio gaat verkopen. Een ook de 25K geit wil hij wel eens van de hand doen want hij rijdt er niet mee. Ik verzeker hem ervan dat wij wel interesse hebben en dus zal hij ons contacteren als het zover is.

En dan haalt ie het derde konijn uit zijn hoed. Bij de aanvang van zijn cabrioproject had ie een galva chassi gekocht bij een Duister. Maar toen de auto klaar wasa kreeg ie het niet gekeurd in NL ! Dus had ie een ander, wel gekeurd chassis, moeten kopen en er onder zetten. En nu staat dat "oude" galva chassis daar te niksen.



Mmm, dat zou wel eens een zaakje kunnen zijn. Ik ga kijken of ik iets kan regelen met AMIS. Want volgens mij is dat ee standaard Wheels chassis. Wel van een eerste type, maar toch. Als AMIS daar een attest vor wil geven dan zou dit mooi passen onder de Charleston. Dat chassisn is al diep geknikt ook al is het weeral door de controle geraakt.

Mooi vooruitzichten om deze mooie dag af te sluiten !

vrijdag 28 maart 2008

Naakt !

Gisteren is het laat geworden. Ik heb uren gezocht op het net naar meters voor een nieuw dashboard. Toch allemaal zeer duur. Van een particulier kopen is alvast niet interessant. Meestal minstens 15 euro+ evenveel aan verzendingskosten. Dan beter nieuw bijvoorbeeld nnc-tuning
in Frankrijk maar met een UK telefoonnummer.

Een voltmeter heb ik al. Km-teller en benzinemeter zijn standaard. Zeker wil ik oliedruk en temperatuur, laadstroom, toerenteller en een klok toevoegen. Klok is zeer duur, rond de 50 euro. Dat zal dan maar een digitale klokje worden. Blijkbaar past ook een fietscomputer. Dan heb je snelheid, gemiddelde snelheid, afstanden nog veel meer. En die dingen kosten echt niet veel.

Een dashboard voor al die meters is wel nodig. Nu hebben Lydia en Cees een mooie ding gekocht. Komt van bij pp products voor 50 euro. Dat is wat ik ook wil. PP heeft ook overangstuk dat toelaat om een oliefilter van 1 liter te monteren (bv Golf) en de aansluiting bevat voor oliedruk- en temperatuursondes.

Daarnaast ook wat bij pp products gezocht voor verstevigde voetenbak. Zijn twee platen met daarin twee driehoeken gelast. Die driehoeken vangen vooraan het ganse gewicht op van de koets. Mooi. En ook veel ander mooi materiaal maar heel veel geld. Niet overtuigd dat ik dat allemaal nodig heb. En zo werd het plots 12u30 !

Vandaag nog wat boekjes gelezen over 2cv raid. Blijft interessant.

Dan gestart met het verder uitkleden van de koets. Lijkt een kleinigheid maar vraagt toch enkele uren werk.



Ik haal er af : binnensluiter dak. acheruitkijkspiegel, dashboard, verluchtingsklep, pedalen, hoofdremcilinder, ruitenwissermotor, de hele kabelboom, stuurslot en stuur, gordels, deursloten-koets en nog een heleboel prutsen. Toch weer enkele dozen vol.



Nu staat de koets echt naakt. Of toch bijna. De achterspatborden zijn binnen al los maar moeten nog langsbuiten worden losgevezen. En ook achterlichten staan er nog op.

Bij nader onderzoek blijkt dat beide vloerplaaten L en R aan de kant van de voetenbak doorgeroest zijn. Ik besluit om ze niet volledig te vervangen maar er een plaat op te laten te lassen. Dus ik ga naar Van Roosenbroek en vraag Ronny wanneer hij de koets onder handen kan nemen. "Eerst nog honderd van deze Toyota's 4x4 herspuiten van beige naar kaki." Dus niet voor juli. En het zal wel 2.000 euro kosten. Over dat laatste zal nog wat genegocieerd moeten worden...

Maar ik heb dus enkele maanden de tijd om aan chassis te werken en motor. En wat te sparen.
:)

Morgen even naar de A-markt in Gemert. Valt misschien iets te scoren....

dinsdag 25 maart 2008

Sneeuw en lagers

Deze morgen 2 cm sneeuw ! Het blijft dus koud om te sleutelen. Daarom eerst even naar de kine en dan vet voor lagers gaan kopen bij Autovak. Ik begrijp dat je dat goed dik moet insmeren dus 1 liter lijkt mij wat weinig. Een emmer van 5l van SKF kost 98 euro ! Maar een wit product heb ik voor 28 euro. Eenmaal die emmer open blijkt dat dat toch van het goede teveel is. Daar kan ik jaren met voort...

Ik rij ook even naar Van Roosenbroek. Ik mag de pivots brengen en hij zal de fuseepennen vervangen. Niks hydraulische pers, gewoon met de hamer ! Ik wil het zelf niet proberen wegens afgerdaden door alle boekskes en "kenners". Ik zie binnen een paar dagen wel waar hij staat.

De voorste as moet nog verstevigd worden door er een u profiel tegen te lassen. Daar ga ik de armen dus niet op monteren zodat het verplaatsbaar blijft. Ik vang de namiddag aan met het plaatsen van de lagers op de achterste as. Het plaatsen van de achterste dichtingsring en de helft van de lager gaat vrij vlot. Ik ben niet zeker dat ik alles ver genoeg doorgeklopt hebt. Dat zien we wel bij de montage van de arm.



Ik vet alles goed in, 5 liter zal niet opgeraken. Op de foto zie je het resultaat. De twee stukken zijn die voor de ander kant.

Ik gebruik de oude ringen om de andere helften van lagers alles op hun plaats te kloppen. De speciale buizen heb ik niet laten maken. Het zou mij 60 euro gekost hebben om ze te laten maken door Manu zijn vader. De juiste prijs maar de moeite niet, alles gaat vlot zonder.

Het plaatsen van de armen zelf loopt echter niet. Ik kan de gekartelde moer onmogelijk op de schroefdraad draaien. Uit miserie schakel ik over op de ander kant, misschien lukt het daar wel. maar neen, zelfde probleem. Besluit staat vast : lagers zijn niet ver genoeg doorgeklopt. Een beetje veel bijkloppen met de beitel helpt echter niet...

Ik meet de exacte plaatsing van lager en pakking na. Dat lijkt juist te zitten. Dan besluit ik om met een sergant de arm op zijn plaats te trekken. En ja ! Ik zie dat het resultaat veel beter is. En nu de moer : hop geklaard.



Nu de achtertrein gemonteerd is neemt ie veel plaats in. Waar ga ik die wegzetten ? Op het chassis natuurlijk : dat lijkt al of het klaar is ...




En nu de wiellagers in de trommels. Ook dat lukt probleemloos dankzij de oude lagerbehuizing. Om zeker te zijn dat ik deze niet terug vastklop boven de nieuwe lager slijp ik hem wat af. Daarna gaat ie in de kast als hulpstuk voor de voorwiellagers. En voor later natuurlijk. Ook de wielelagers van de 55-er moeten vervangen worden.



Ook hier alles goed invetten. En het lager wordt weer in twee keer gemonteerd. Eigenlijk in 3. Het onderste deel - met knikkers - gaat er eerst onderaan in. Dan de behuizing er over kloppen. En dan weeral een deel met knikkers.





Onderaan wordt een dichting geplaats. "Is zo gepiept" zou Jeroen zaliger zeggen. Ik ondekte gisteren op zijn site dat er foto's zijn van zijn 6-cilinder eend toe hij deze bij mij thuis afwerkte.
Momentje van emotie...

Als slot gaat er nog een moer over maar die is stuk geklopt bij demontage. Dus een extra bestelling voor Alexandre.

maandag 24 maart 2008

Hammerite

Vandaag weer een koude dag, er ligt zelfs sneeuw buiten... Dus langzaam starten met wat binnenhuisklusjes.

Tegen 11 uur schuur ik nog de laatste stukken. En dan de leukste klus : Hammerite. Niet te vermoeiend en wat een resultaat !



Draagarmen voor en na.



Remtrommels en flenzen.


En een close-up



De achteras.




Lijkt allemaal als nieuw. Dat is een eerste kleine stap naar de afwerking.
;)

Opkuisen

Zondag 23 is weer lekker koud en dus begin ik niet te vroeg : 10 uur.

Eerst opruimen want zowat ieder stuk gereedschap ligt op de grond. Na 30 minuten wordt het terug werkbaar, alles is terug op zijn plaats.

De twee achterste draagarmen zijn wel los, maar niet gedemonteerd. Dat is een niet te vermoeiende klus die bij dit koude weer best kan. Tegen de middag zijn alle remblokken en cilinders er af.

's Namiddags haal ik de slijper boven en plaats er een stalen borstel op. Zo neem ik voor en achtertrein onderhanden. Al het zwart moet er niet af maar zeker de dikke laag en de roest.



De traverses moeten er ook aan geloven



Rest van de dag is voor opzoekwerk op eBay en andere sites.

Trein

Zaterdag 22 is het bar koud in de schuur : een graad of 6. Ik kan maar niet beginnen.
Rond 15u30 komt Alexandre toe en dus is er geen ontsnappen meer aan : handen uit de mouwen. In de regen haalt Alexandre de auto leeg : een grote doos wisselstukken, twee lange buizen en een sleutel 26.

De inventaris is OK : 8 lagers voor de "traverses" en 4 wiellagers. De benodigde afdichtingsrichten. Twee setjes "pivots".

De lange buizen dienen als krachtarm en mag ik hebben. Tof inox, dat gaat jaren mee !

Om 16 uur starten we met de wiellagers te verwijderen. Dankzij de speciale tool en de lange krachtarm gaat de eerste moer er vrij goed uit. Maar dan begint de miserie ! Iedere volgende stap is een nachtmerrie. We zullen zogoed als iedere stuk werktuig gebruiken dat ik ik in mijn atelier heb staan : hamers, beitels, schroevendraaiers, boormachiene, Black&Dekker Workmate, bankschroef, slijpschijf, Dremel, poelietrekker, breekijzer, platte sleutels, dopsleutels, krachtarmen....

Om 22u30 !!! zijn we eindelijk klaar. We hebben een moer moeten doorslijpen met de Dremel.
We zijn alletwee moe enhebben grote honger. Ik gooi een pizza in de overn en warm nog wat restjes op. Dat gaat er vlot in en tegen 12u30 gaat Alexandre terug naar huis.

Dat was een levering die 9 uur geduurd heeft !

zondag 16 maart 2008

Beurt 55-er

De 55-er rijdt jaarlijks maar een 200 km. Maar sinds 3 jaar op dezelfde olie.

Ik beslis om toch maar eens een oliewissel te doen. Die dingen hebben immers geen oliefilter en we hebben destijds -samen met Jeroen - eigenlijk niets aan die motor gedaan. Gewoon oliewissel en rijden. Ik wil dus geen risico nemen...

Ik rij de auto warm en laat de olie af. De kleppendeksels gaan er ook af en ik stel de kleppen nog eens af.

Nu ik toch onder auto zit spuit ik via de vetnipples de pivots nog eens bij. Tot mijn grote verbazing is de vetnippel links afgebroken ! En die van een moderne geit passen niet, die zijn kleiner. Dat wordt zoeken ! Wie heeft zo'n ding liggen ?

Maar toch blij dat ik het gezien heb. Zonder vet gaat alles kapot.

Smeren is echt zeer belangrijk en wordt heel vaak vergeten.

Chassis anti-roest

Zaterdag 16 het chassis even behandeld.

AMIS heeft de beloofde 100 euro gestort en ook alle papieren en een spuitbus om koud te verzinken zijn toegekomen.

Roestplek afschuren met slijpschijf kan niet omdat deze onbereikbaar is.

Dan maar Dremel met staalborstel en met slijpsteen. Resultaat is best ok.



Het verzinken met de spuitbus van AMIS is een makkie. Lijkt wel verf... Ik hoop dat het resultaat wel steviger zal worden.




In ieder geval is dit een plek die ik nauwkeurig in de gaten zal moeten houden...

Voortrein

Zondag 2 maart de voortrein uit elkaar gehaald. Eerst wat afgeborsteld want daarhangt wat aan...

Bij gebrek aan de juiste getande buissleutel heb ik de gekartelde moer die de arm op de voorste buis houdt er met een pin uitgeklopt. Rustig werken en werkt perfect, geen schade.

Daarna het stuurmechanisme "cremaillaire" uiteen. Is wat gepiemel maar valt best mee als je get boek raadpleegd. Dingen moeten er namelijk in de juiste volgorde uit. Anders lukt het nooit.

De stuurstangen zelf moet je er met een speciale tool afhalen. Even naar Van Roosenbroeck gereden die het in 5 minuutjes fixt.



Daarna de lagers van de buis gehaald. Het voorste deel komt zo los maar het achterste de moet er met de beitel uit. Zachtjes aan beide kanten kloppen zodat ie mooi recht er uit gaat. Op het einde komt ie gewoon los.



Zelfde werk bij de armen.




Hier zie je duidelijk dat het continue maar zachtjes draaien van de arm de lageer heeft uitgehold.
Dit moest inderdaad vervangen worden.



Het valt mij op dat er gezegd wordt dat vooral de buitenste lagers afzien. Maar bij zijn vooral de binnenste lagers versleten.

Dan over naar de wiellagers zelf. Die moeten er ook uit met een speciale dop met twee pinnen die in moer passen.




Die tool heb ik niet dus weer met pin en hamer. En deze keer loopt het veel minder goed. Door het kloppen wordt de moer wat samengedrukt en dus breder. Daardoor gaat ie nog vaster zitten. Ik zie/begrijp het te laat en blijf doorkloppen. Ik klmop zo hard dat ik er ziek van wordt !

Nu zit ie muurvast en moet ik over naar de Dremel met slijpschijfje.

Gelukkig krijg ik de moer eruit zonder beschadiging aan de lager of pivot.



Maar dit is niet de juiste manier. Dus ik stop er mee.

Alexandre heeft de juiste tools liggen en via een postbusadres kan ik er de hand op leggen.

Dat is voor een volgende keer...